May 26

Ontbijtsessie; ‘Ondernemen met een verhaal’. –> Koffiezetten met een draaideur

Dit blog gaat over:

–       Maatschappelijk betrokken ondernemen in Amersfoort

–       Verschil tussen MVO en MBO

–       Koffiezetten met een draaideur

–       Lichtreclame met zonnecellen

–       Socialmedia als corrigerende kracht

–       Niet wachten op de terugtrekkende overheid

Weer een mooie beleving erbij. Voor openingstijd zat ik in de Hema aan een ontbijtje, niet zomaar een ontbijt maar het echte Hema-ontbijt, stokbroodje met omelet en een croissantje met een kopje thee. En daar was ik niet alleen en niet zomaar. Er waren 70 andere Amersfoortse ondernemers voor ontbijt met een inspiratie sessie ‘Ondernemen met een verhaal’ van MVO Nederland. Het was georganiseerd door Matchpoint, zij laten ondernemers de mogelijkheden ontdekken van ‘maatschappelijk betrokken ondernemen’.

Owly Images

‘Ondernemen met een verhaal’

Willem Lageweg van MVO Nederland, vuurde in alle vroegte een inspirerend verhaal af op zijn gehoor die al etend en slurpend het croissantje en de koffie naar binnen werkten. Willem wilde het niet te academisch maken en had een aantal mooie voorbeelden van ondernemers die met het hoofd en het hart ondernemen. Wel was het nodig om het verschil tussen mvo (verantwoord) en mbo (betrokken) uit te leggen. Zelf haal ik deze termen altijd door elkaar maar het blijkt dat er toch een duidelijk verschil is.

Mvo – Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Hierbij neemt het bedrijf de verantwoordelijkheid voor de effecten van de bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Je maakt bewuste keuzes om balans te bereiken tussen, People, Planet en Profit.

Mbo –Maatschappelijk betrokken ondernemen
Mbo is een mooie manier om te starten met Mvo. Het richt zich veel meer op de vrijwillige inzet van bedrijven voor de buurt, de stad en maatschappij. Je geeft iets terug aan de samenleving

Zijn vragen aan de zaal gaven inzicht in mooie mbo projecten in Amersfoort. Zo heeft Xcellent ICT geleerd om als bedrijf niet alleen om je heen te kijken maar kijk ook naar binnen. Kun je met je expertise je personeel ondersteunen in het privé domein. Als voorbeeld vertelde Pascal Broks van Xcellent dat zij hun personeel juridisch bij staan mocht er zich iets voordoen in de familiare sfeer. Een bedrijf op een heel ander vakgebied is Monuta, zij hebben een eigen Charity Fund en hebben de vijftig vrijwilligers van stichting RAZ een diner aangeboden.

Door de inzet van Matchpoint gaat het goed met het betrokken ondernemen in Amersfoort, het is goed voor de stad, de bedrijven en de medewerkers. De ochtend ging bruisend verder met mooie landelijke voorbeelden.

Natuurcafé La porte ‘Koffie zetten met de draaideur’

energie opwekkende draaideur

De ondernemersdrift van Helene van der Vloed heeft geleid tot een nieuwe innovatie een draaideur die energie opwekt. Helene is directeur van Landgoed De Reehorst in Driebergen en Antropia , cultuur en congrescentrum. Nadat zij de klus had  geklaard om deze bedrijven geheel klimaat neutraal te maken viel haar oog op de stationsrestauratie in Driebergen/Zeist die al jaren lang leegstond. Zij heeft de NS benaderd met een ambitieus plan, een energiezuinig bouwconcept, waarbij windturbines en zonneboilers moeten gaan zorgen voor de energie voorziening. Zo werd de basis gelegd voor Natuurcafé La Porte die bijna geheel zelfvoorzienend is.

Maar Helene wilde alle details ingevuld en benut hebben, ze ging verder en benaderde Boon in Edam, de marktleider op het gebied van draaideuren, met de stelling; Zo’n deur moet toch energie op kunnen leveren! Boon vond het een uitdaging en is aan de slag gegaan. En nu levert elke bezoeker de energie voor zijn eigen kopje koffie. Co-creatie in optima forma! En Boon heeft een nieuwe product voor zijn markten. Je kan dus geld verdienen aan MVO en daar is niets mis mee.

Gulpener; buitenreclame met zonnecellen

gulpener-lichtbak-zonnepaneel

gulpener-lichtbak-zonnepaneel

De geschiedenis van bierbrouwerij Gulpener gaat terug naar 1825, het is een familiebedrijf dat met zijn tijd is mee blijven gaan. Zij stoppen veel energie in het duurzaam ondernemen. De gerst en hop worden afgenomen van boeren die duurzaam en milieuvriendelijk telen en ze nemen alleen af van boeren uit de streek. De Gulpener bieren voldoen daarom ook allemaal aan de ‘Agro Milieukeur’ norm. Ze kijken in het zuiden verder, ze willen meer dan alleen het productieproces verduurzamen. Zo hebben ze zonnecellen geplaatst in de lichtreclames van cafés, deze wekken energie op voor de lichtbakken zelf en voor de buitenverlichting. Gulpener heeft dan ook diverse prijzen gewonnen voor hun beleid.

Socialmedia als corrigerende kracht

Als je oprecht bent, als je met je hoofd en je hart onderneemt dan is betrokken ondernemen authentiek en wordt het een mooi verhaal. Een verhaal dat je zeker mag delen met je stakeholders en doelgroepen. Communiceer het in de juiste balans, pronken mag best wel maar wees alert! Socialmedia zijn een corrigerende kracht, de wereld is open en transparant. Als je niet doet wat je zegt dan word je keihard neergesabeld.

Keurmerken: Max Havelaar, heeft focus op eerlijke opbrengst maar geen bio focus

Willem gaf aan dat er diverse keurmerken zijn. Het is een keus om zo’n keurmerk binnen te halen, maar let er wel op dat een keurmerk ook weer kiest. Hij gaf het voorbeeld van Max Havelaar, zij kiezen voor eerlijke opbrengsten bij de boeren maar richten zich niet op biologisch telen. Wil je aan de gang met MVO dan kun je ook het ISO 26000 traject in gang zetten. Dit is wel een fors traject maar het geeft handvatten en richting. Neem je tijd is zijn devies.

Terugtrekkende overheid hebben we niet nodig

Het mooie van de verhalen die ik heb gehoord is dat je als eenling het verschil kan maken, met passie en een drive inspireer je anderen en daardoor ontstaan nieuwe ideeën, toepassingen en producten. We hebben de terugtrekkende overheid helemaal niet nodig. De overheid is onbetrouwbaar, ze trekken toegezegde fiscale voordelen voor bijvoorbeeld energiezuinige auto’s zomaar weer in. Daarom zijn we als Admium founder van Matchpoint, met elkaar moeten we het doen, bij ons liggen de kansen, wij moeten ze met elkaar pakken.

4 reacties to “Ontbijtsessie; ‘Ondernemen met een verhaal’. –> Koffiezetten met een draaideur”

 • reactie via Twitter

  @JanHenkB Mooi stukje, alleen staat MH voor alle 3 de P’s, de hoogst haalbare vorm van duurzaamheid, niet alleen people http://bit.ly/kH26O9

 • @mishaluyckx Dankjewel. Het ging erom dat een keurmerk ook kiest. En dit is wat @willemlageweg vertelde. Dank voor je link

 • Jan-Henk,

  Mooie blog over ‘Ondernemen met een verhaal’. Ik hoop dat het vele ondernemers aanspreekt. Natuurlijk reageer ik ook op je laatste punt, de terugtrekkende overheid. Voel me aangesproken als je zegt dat ‘de overheid onbetrouwbaar is’. ‘De overheid’ dat ben ik namelijk ook, en onbetrouwbaar wil ik niet graag genoemd worden.

  Wat ik met je deel, is dat we met z’n allen veel te veel afhankelijk zijn geworden van de overheid, De overheid ging eerst voor mensen staan, toen achter ze, en tot slot zorgde de overheid ervoor dat mensen niet meer eens kunnen vallen (en terwijl leren vallen noodzakelijk is om te kunnen lopen). In die zin is het logisch en vooral hard nodig dat de overheid zich terugtrekt.

  Ik vind het echter wel belangrijk dat onze bedrijven en inwoners het tempo van terugtrekken kunnen volgen. Organisaties als Matchpoint kunnen daarbij helpen, en daarom zijn wij (als gemeente) al jaren een grote contribuant van Matchpoint. Mijn aanwezigheid tijdens het ontbijt mag daarbij gezien worden als een steun in de rug voor Matchpoint én alle aanwezige ondernemers. Want de stad maken we samen – ook al trekt de overheid zich deels terug.

  Hartelijke groet,

  Gert

 • @GertBoeve

  Dank voor je reactie. Geheel met je eens dat het goed is dat de overheid zich deels gaat terug trekken. Mijn boute uitspraak gaat over dat de overheid de toegezegde fiscale voordelen in trekken op energie zuinige auto’s. Bij succes kost het ze nu teveel geld. Bij mijn weten zat hier geen tijdslimiet aan. Als de regels tijdens het spel veranderen kan je als ondernemer niet goed meespelen met het spel.

  Dichter bij huis: De regels tijdens het spel aanpassen

  De geluidsoverlast voor Rustenburg door de A28 en de Hogeweg gaat boven de normen die gesteld zijn. Nu kan er ontheffing aangevraagd worden voor een gedeelte van Rustenburg.We spreken regels met elkaar af maar als het, in dit geval Rijkswaterstaat, niet uitkomt kan men eenzijdig ontheffing aanvragen.

  Dit heeft in mijn ogen niets te maken met een terugtrekkende overheid, maar meer met een onduidelijke overheid.

Plaats een reactie

Je vindt me ook op:

Welkom op mijn blog

Leuk dat je hier bent! Je leest hier van alles over mijn leven. Privé en werk lopen door elkaar heen, net als in het echte leven ;)
-------------------------------------------------------------
Inspireren en kennis delen daar word ik blij van. Ik veroorzaak graag bewegingen. Dit doe ik door anders te kijken en te denken, door vaste patronen los te laten zodat nieuwe dingen ontstaan.
-------------------------------------------------------------
Geregeld spreek ik over de invloed van de netwerksamenleving op ondernemen en de samenleving.
-------------------------------------------------------------
Ik ben co-founder van:

Admium Fountainheads Permanent Beta Shareforce

Categorieën

Laatste twitter berichten