Jan 4

Heb jij dat ook? Moet er een nieuwe norm komen of is het wel goed zo?

Dit is mijn eerste blog in 2012 en hierbij wens ik je al het goede voor 2012.

‘Heb jij dat ook?’ zal een serie blogonderwerpen worden waarin ik mijn gedachten wil spiegelen aan jouw gedachten. Gewoon om te leren en te ontdekken. Ik hoop dat je het leuk vindt en dat je meedoet. Heb jij dat ook? is ook vaak vind jij het ook 😉

afbeelding van O. DeparisOnverdeelde aandacht krijgen is fijn, dat geeft je zelfvertrouwen, het is een teken dat je er toe doet voor een ander. We zijn sociale wezens, aandacht is een belangrijk element in onze sociale omgang. Met de komst van sociale media hebben we alle mogelijkheden tot onze beschikking om bij iedereen onder de aandacht te komen. We delen ons leven met onze geliefden, vrienden, kennissen, vage kennissen, zakenrelaties, vage bekenden en zelfs onbekenden. Door te melden wat we doen, waar we zijn, wat we denken, lezen en kijken blijven we onder de aandacht van ons netwerk. Het is leuk als daar interactie uit ontstaat maar het hoeft niet. We posten, liken en ‘loggen in’ dus we bestaan. Je kunt voor ’we’ gerust ‘ik’ lezen, want dit is zo’n beetje mijn gedrag 😉

 

Maar hoe vaak krijg je nog werkelijke aandacht of hoe vaak geef je nog onverdeelde aandacht? Het lijkt erop dat echte aandacht schaars wordt. Zou Youp van ’t Hek  daarom zijn oudejaarsconference ‘De tweede viool’ hebben genoemd? Op zijn Youps zet hij dat in onderstaande video erg leuk neer:

Heel herkenbaar, voor mij in ieder geval wel. Moet er een nieuwe norm komen of is het wel goed zo?

Een andere tweede viool is de school

Je zal het maar zijn, puber in deze tijd. Je frontale kwab is nog niet volgroeid, dus echt goed plannen kun je nog niet. Je vindt het genot op de korte termijn belangrijker dan het nut op de lange termijn. En dan moet je via een aantal socialenetwerken iedereen volgen, aandacht geven en onder de aandacht blijven. En dat alles zonder frontale kwab!. Geen wonder dat school de tweede viool wordt. Dit is geen doemdenken, want dit is momenteel concreet een probleem op het ‘t Atrium in Amersfoort en daar zullen ze zeker niet alleen in staan. Het eerste trimester van schooljaar 2011-2012 heeft heel ‘t Atrium breed, van mavo tot tweetalig VWO, veel slechter gescoord dan alle andere jaren. Ze hebben dezelfde leraren, dezelfde lesstof en leermethodieken en toch blijft het achter bij andere jaren. De school zelf wijt het aan de socialemedia. De jeugd heeft inmiddels ook toegang tot het internet via hun mobieltje en dat hakt erin blijkt.

En als ‘wij’ al moeten zoeken naar een nieuwe norm, onze pubers hadden er nog geen!

Pfff waar gaat het heen en het is allemaal zo leuk. Maar het leidt ook af, waardoor echte aandacht langzaam schaars wordt. We moeten het steeds verdelen. Is het een probleem, wordt het een probleem of is het prima zo? Heb jij dat ook?

5 reacties to “Heb jij dat ook? Moet er een nieuwe norm komen of is het wel goed zo?”

 • Hey Jan-Henk,

  Goed geschreven en ben het het behoorlijk met je eens. De mens (en dan generaliseer ik) kan niet meer zonder zijn mobiel. Het werd me nog duidelijker tijdens mijn bezoek aan Chicago vorige week. Mensen op straat kijken alleen maar naar beneden en dan denk ik, is er wat te zien daar? Maar nee, men kijkt continu op hun iPhone, Android of Blackberry. Ze kijken niet eens op of om met tot gevolg dat wij regelmatig tegen deze personen aanliepen….”of ik niet kon uitkijken waar ik loop” werd ons nog na geroepen! Ook in de bioscoop…regelmatig oplichtende schermpjes!! Wat ik vooral merk is dat het sociale “live” contact enorm afgenomen is. Even bij elkaar langsgaan, een kaartje met je verjaardag of gewoon gezellig (zonder die mobiel in je hand) met elkaar kletsen in de kroeg was iets van “vroeger”. Zelf betrap ik mij er ook wel eens op dat ik weer “sta in te checken” op Foursquare of een tweet moet versturen naar mijn overbuurman die ook in de kroeg staat. In de privésfeer hou ik er echt rekening mee. Mijn vrouw heeft helemaal niks met FB, Twitter en Smart Phones. En ja, ik kan me zo voorstellen dat zij het ook niet erg gezellig vind dat ik maar met mijn iPhone bezig ben. In Chicago bv. heb ik mij dan ook keurig gedragen 🙂

  Moet er een nieuwe norm komen? Ja zeg ik….al denk ik dat het erg moeilijk zal worden al begint het bij jezelf.

 • Dank voor je reactie. In de VS lopen ze nog wat voor. Dus dat gaat zeker komen.

  Het begint wat je zegt ook bij jezelf. Het is ook lastig, want het is zo leuk. Zelf merk ik dat als ik een blog gepost heb, een tweet of een reactie bij iemand op Facebook heb geplaatst dat direct mijn aandacht verdeeld is. Toch nieuwsgierig naar de online wereld terwijl ik iets anders doe.

 • Hee maestro,

  Zouden er een jaar of wat na de introductie van de boekdrukkunst ook mensen zijn geweest die zich zorgen maakten dat niemand meer een verhaal vertelde, iedereen maar met zijn neus in een boek zat?

  En na de uitvinding van de telefoon? Ging het wonder weg toen we ontdekten dat de wereld geen pannenkoek, maar een planeet in het universum is?

  Elke belangrijke technologische ontwikkeling in de geschiedenis van de mensheid heeft volgens mij dit soort effecten. Goede kanten (zo had ik onlangs een erg leuke reünie die zonder Facebook niet bestaan had) en slechte kanten (Schat, leg nou EINDELIJK eens die iPhone opzij, ik zit tegenover je).

  Ik keur het goed noch af. We zitten wat sociale media wel in een grenstijd; de nieuwe mogelijkheden zijn nog absoluut geen gemeengoed, en toch hebben ze al grote invloed. Leer en lesmethoden, normen – ze zijn nog niet fundamenteel veranderd, maar de werkelijkheid waarin ze opereren is wel verschoven.

 • (o, en ik kwam bij dit blog via Facebook) 🙂

 • Hoi Bart,

  Bedankt voor je reactie. Een beeldende omschrijving “we zitten in een grenstijd’. Wellicht dat daar ook mijn overpeinzingen uit voortgekomen zijn. Die norm-vraag die ik stel is eigenlijk een retorische vraag. Iedereen heeft zijn eigen norm en zo bekijk je de wereld om je heen. Het resultaat van deze grenstijd is wellicht de aandacht die we verdelen. Alles wat je aandacht geeft groeit, als je het teveel verdeelt groeit er maar weinig of sterft het zelfs af. Niet erg als je hier bewust van bent. Wel erg als je hierdoor verrast wordt.

  De grenstijd is een mooie tijd 😉

Plaats een reactie

Je vindt me ook op:

Welkom op mijn blog

Leuk dat je hier bent! Je leest hier van alles over mijn leven. Privé en werk lopen door elkaar heen, net als in het echte leven ;)
-------------------------------------------------------------
Inspireren en kennis delen daar word ik blij van. Ik veroorzaak graag bewegingen. Dit doe ik door anders te kijken en te denken, door vaste patronen los te laten zodat nieuwe dingen ontstaan.
-------------------------------------------------------------
Geregeld spreek ik over de invloed van de netwerksamenleving op ondernemen en de samenleving.
-------------------------------------------------------------
Ik ben co-founder van:

Admium Fountainheads Permanent Beta Shareforce

Categorieën

Laatste twitter berichten