Feb 5

Cultuur botst met socialbusiness strategie

“Als de strategie in botsing komt met de cultuur van een organisatie dan wint de cultuur altijd”, zegt Jan Bommerez in een Youtube video die gemaakt is op de MKB Krachtcentrale. Ik heb genoten van zijn verhaal (45 minuten). Het geeft veel inzichten waarom organisaties zich niet kunnen aanpassen aan de veranderende wereld. Jan Bommerez is specialist in doorbraak- en transformatieprocessen en is schrijver van twee boeken over dit onderwerp. In dit blog geef ik een vrije vertaling van zijn betoog.

Jan Bommerez legt uit dat we het overgangsgebied zitten van het informatietijdperk naar het ideeëntijdperk, van een kenniseconomie naar een ideeëneconomie een economie die drijft op creativiteit. In het informatietijdperk waren het de computers die de verbindingspunten van informatie waren. In het ideeëntijdperk gaat het om het vrijmaken van het menselijk potentieel, het gaat om de mens met zijn creatieve geest, de mens die bijdraagt aan de ontwikkeling van organisatie en maatschappij.

Wist je dat één idee in de nieuwe economie meer kan opbrengen dan een heel leven lang hard werken? #Jan Bommerez

Organisaties en instituten hebben te maken met een heersende cultuur. Verandering gaan gepaard met angst en angst is een emotie die blokkeert. Het gaat eerder om loslaten dan om vasthouden. Cultuur is sterker dan strategie, waar cultuur en strategie botsen, zal de cultuur altijd winnen.

Een tijdperk waarbij de voornaamste vaardigheid niet langer “Leren” is maar “Ontleren” #Prahalad

Organisaties en instituten gaan uit van bestaande patronen en toetsen hier alles aan. En als de wereld om hen heen radicaal verandert zijn ze verrast en kunnen ze niet snel genoeg veranderen. Een cultuur kun je niet zomaar veranderen alleen zou dit wel snel moeten. Jan Bommerez geeft aan dat er een kwantumsprong gemaakt moet worden. Een sprong van rups naar vlinder. Een sprong van discussie naar dialoog. Een dialoog is geen discussie, een dialoog is samen denken. Met een open en oprechte dialoog werk je aan vertrouwen, dan wordt de creativiteit geactiveerd en komt er innovatie tot stand. Innovatie komt nooit uit een enkel individu, het komt voort uit samenwerkende groepen de zogenaamde co-intelligentie en wishdom of the crowd.

De nieuwe organisatie is als een verbonden stel hersenen die het innoveren als een noodzakelijk continue proces maken, wie stil staat beweegt niet en wie niet beweegt gaat niet vooruit. Het vertrouwen neemt af en je wordt minder interessant voor de ander.

“Cultuur is de onzichtbare structuur die het gedrag bepaalt, zoals het landschap de loop van een rivier bepaalt” #Jan Bommerez

De open transparante organisaties voegen waarde toe aan maatschappij en individuen en zijn daardoor interessanter voor stakeholders, zij bouwen aan duurzame verbindingen met hun klanten, medewerkers, shareholders en de maatschappij. MVO verschuift van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen naar Maartschappelijk Verbonden Ondernemen.

Er is een transitie gaande van business naar socialbusiness. Niet socialmedia als een campagne benaderen maar socialbusiness als het ‘zijn’ van de organisatie. Als jouw organisatie zich in deze transitie bevindt dan zou ik zeker de video van Jan Bommerez bekijken. Laat het niet tot een botsing komen!

4 reacties to “Cultuur botst met socialbusiness strategie”

 • Hi Jan-Henk, bedankt voor het delen! Wat mij betreft een zeer aansprekende video. Iets waar veel ondernemers hun voordeel mee zouden kunnen doen.

  Met vriendelijke groet,
  Frits

 • @Frits
  Leuk dat je reageert op mijn blog. Dank voor je reactie. Ik probeer dit soort onderwerpen vaker te behandelen

 • Leuk dat je hierover blogt.
  Als je het hebt over socialbusiness dan moet je ook zeker dit blog eens lezen over sociale innovatie…

  http://carolinerijnbeek.wordpress.com/2012/01/03/sociale-innovatie-groeimodel/

 • Wat een inspirerend verhaal. Mooi vervolg hierop: tinyurl.com/6q353ym &tinyurl.com/8yfppow TIP: Speel deze laatste 2 parallel af.

  Jan Bommerez spreekt op 19 maart in Belgie
  http://www.spk.be/activiteiten/koplopers-symposium-met-jan-bommerez

Plaats een reactie

Je vindt me ook op:

Welkom op mijn blog

Leuk dat je hier bent! Je leest hier van alles over mijn leven. Privé en werk lopen door elkaar heen, net als in het echte leven ;)
-------------------------------------------------------------
Inspireren en kennis delen daar word ik blij van. Ik veroorzaak graag bewegingen. Dit doe ik door anders te kijken en te denken, door vaste patronen los te laten zodat nieuwe dingen ontstaan.
-------------------------------------------------------------
Geregeld spreek ik over de invloed van de netwerksamenleving op ondernemen en de samenleving.
-------------------------------------------------------------
Ik ben co-founder van:

Admium Fountainheads Permanent Beta Shareforce

Categorieën

Laatste twitter berichten