Jun 4

In echte socialbusiness gaat het niet om profit (Muhammad Yunus)

Muhammad Yunus in socialbusinessIn mijn zoektocht naar de vraag waarom de wereld zo aan het veranderen is stuitte ik op Muhammed Yunus, Nobelprijs winnaar voor de vrede (2006). Onderstaande video is meer dan de moeite van het kijken waard. Yunus heeft in 1983 een micro-krediet bank opgezet. De Garmeen Bank heeft inmiddels 8,4 miljoen leningen uitstaan. Niet aan rijken, maar aan de armen. Niet aan mannen, maar aan de vrouwen. Geen bank voor de aandeelhouders, maar de leners zijn de aandeelhouders. Niet met onderpanden, maar op basis van vertrouwen, dus een bank zonder juristen. Door deze leningen is de lijn van analfabetie in miljoenen families doorbroken. Het draait niet om charity maar om business, niet om waarde te onttrekken aan de bank maar om waarde toe te voegen. Yunus geeft aan dat business beter is dan charity. Bij charity maak je het geld steeds weer op en bij business blijft het geld rond gaan.

Yunus geeft inzichten dat een reverse-system werkt. Ons systeem is een systeem van uitsluiting, 2/3 van de wereld heeft geen toegang tot ons systeem. Ons leer- en werksysteem is eendimensionaal, we zijn robotten geworden die geld maken, bezit is zelfs een verslaving geworden. We moeten van een selfish-system naar een selfless-system, een systeem van ‘inclusief’. Hij zet met grote internationale bedrijven werkelijke socialbusiness bedrijven op. Met Danone hebben ze een bedrijf opgezet dat gebruik maakt van alle Danone kennis en technologie maar de verkoop en distributie gaat op basis van het ‘micro-systeem’. Een speciale yoghurt met basisvoedingstoffen waar kinderen in Bangladesh te kort aan hebben. Het wordt verkocht tegen zeer lage prijzen, dat kan dus ook want je hoeft gaan fancyverpakkingen te maken om op te vallen in het schap en je doel is niet om winst te onttrekken.

In deze video zit teveel om hier allemaal uit te schrijven, laat je inspireren in deze 40 minuten. In het slot tipt Yunus het verschil nog aan tussen overheid en bedrijfsleven. Bij het bedrijfsleven zit de technologie, de kennis, de creativiteit en daadkracht. Wacht daarom niet op de overheden maar neem zelf actie. Socialbusiness en Profitbusiness kunnen heel goed naast elkaar bestaan.

Food for thought voor de komende vakantie 😉

Plaats een reactie

Je vindt me ook op:

Welkom op mijn blog

Leuk dat je hier bent! Je leest hier van alles over mijn leven. Privé en werk lopen door elkaar heen, net als in het echte leven ;)
-------------------------------------------------------------
Inspireren en kennis delen daar word ik blij van. Ik veroorzaak graag bewegingen. Dit doe ik door anders te kijken en te denken, door vaste patronen los te laten zodat nieuwe dingen ontstaan.
-------------------------------------------------------------
Geregeld spreek ik over de invloed van de netwerksamenleving op ondernemen en de samenleving.
-------------------------------------------------------------
Ik ben co-founder van:

Admium Fountainheads Permanent Beta Shareforce

Categorieën

Laatste twitter berichten