Aug 14

Een vakantie vol inspiratie en Sinek en Chopra waren ook mee.

Wat een supervakantie heb ik gehad. Heerlijk met mijn gezin in Frankrijk, Spanje en Friesland geweest. Altijd fijn om aandacht te geven aan elkaar en met elkaar nieuwe dingen te ontdekken en mooie ervaringen op te doen. Onze kinderen zijn al weer wat ouder 12 en 14 jaar en we wilden dit jaar echt iets anders gaan doen. We hebben onze grenzen verlegd met 5 dagen canyoningen. Dit is klimmen, klauteren, abseilen en zwemmen door prachtige kloven in de uitgestrekte gebergten van Sierra de Guara (Spanje).

Glettersteigen Sierra de Guara

van boven naar beneden, Sven, Ester en Jan-Henk 😉

In de vakantie wilde ik ook boeken lezen en inspiratie op doen voor het najaar. Ik had me goed voorbereid met heel veel podcasts op mijn iPhone en een aantal boeken in de koffer. Mijn doel veel lezen, luisteren en bekijken. Inhalen wat ik gemist had! Maar eigenlijk ben ik bij één boek en één spreker blijven hangen respectievelijk ‘De 7 spirituele wetten van Superhelden‘ van Deepak Chopra en Simon Sinek. Dit kwam mede door deze zin van Chopra;

‘Informatie wordt pas wijsheid als er op de juiste manier energie, aandacht en intentie aan wordt toegevoegd’.

Dus na steeds een beetje lezen, luisteren en kijken heb ik  de stilte opgezocht voor overpeinzingen. Hierdoor heb ik veel minder gelezen dan voorgaande jaren en dat is goed bevallen. Door de rust te nemen kreeg ik nieuwe inzichten en zag ik dezelfde dingen in een andere context. Ik werd geconfronteerd met mezelf en dat was fijn. Soms zit je vast en heb je nieuwe inzichten nodig om los te komen, inzichten waardoor gesprekken ontstaan. Gesprekken waardoor je dingen beter ziet en erkent. Ik heb ooit ergens gelezen; ‘Alles wat je ontkent kun je niet veranderen’. Erkennen is het begin van loslaten. En loslaten heb ik in de loop van de jaren geleerd. Als je loslaat ontstaat veel meer ruimte, ruimte om andere dingen te ontdekken, te zien en te voelen

Bij Sinek wilde ik de verdieping zoeken van zijn visie ‘Start with Why’. Dit gedachtengoed hield me al een tijdje bezig en dit wilde ik snappen. Binnenkort start ik dan ook met de ‘Why University’ een nieuwe uitdaging en ontdekking. Sinek zegt :

Je ‘Why’ ligt nooit in de toekomst, je moet het ontdekken in je verleden. ‘It’s not an invention, it’s a discovery’.

Chopra en Sinek hebben meer met elkaar gemeen dan ze wellicht zelf weten. Over hun wijsheid heb ik veel nagedacht en gesproken met Ester en anderen. Het mooie is dat vele schrijvers en inspirators dezelfde zienswijze en overtuigingen hebben maar dat met andere net iets andere woorden omschrijven. Komende tijd zal ik hier mee over schrijven.

Wat mij duidelijk is geworden dat ik graag veranderingen wil aanjagen en bewegingen opgang wil brengen, dat ik gelukkig word van geven en delen. Ik wil steentjes in vijvers gooien die nog onbekende golven veroorzaken. Niet altijd dezelfde keuzes maken, mezelf verrassen en uitdagen om anderen te kunnen inspireren.

Daarom ben ik zo blij dat ik samen met Peter en Martijn Aslander founder ben van Permanent Beta. Dit wordt een plek waar veranderingen tot stand kunnen komen, waar kennis gedeeld wordt, waar ontmoetingen tot inspiratie zullen leiden. Een plek waar ik mijn ei kwijt kan en velen met mij. Jij ook!

Permanent Beta betekent altijd in ontwikkeling zijn, iets is nooit af.

Hier schrijf ik later meer over. Maar meld je alvast aan voor onze opening op 15 oktober. Een dag vol inspiratie en kennisdeling.

In de vakantie heb ik gebroed op een aantal inzichten. Op woensdagavond  5 september 24 oktober organiseer ik hierover in Permanent Beta een verdiepingsavond.

Als bezit bezit van je neemt dan raak je onderweg jezelf nogal eens kwijt. Als je je eigen identiteit kwijt raakt dan heeft dat consequenties voor alle keuzes die je maakt privé en zakelijk. De wereld is daar niet mooier door geworden. We maken te weinig gebruik van de collectieve intelligentie en dat verstoort onze collectieve evolutie. Ik geloof dat als we onthechten en ontleren we gelukkiger worden. We worden gelukkiger als we anderen helpen en veel delen. Hierdoor voeden we de collectieve intelligentie en kunnen we er continue gebruik van maken waardoor we weer kunnen evolueren. We kunnen niet evolueren door telkens te doen wat we deden. In het onbekende ligt het grote potentieel.

We hebben oneindig veel toekomsten, maar daar kom je niet door steeds te doen wat je deed.

Het huidige systeem loopt hierdoor vast, het wordt tijd voor verandering. Daar wil ik een bijdrage aan leveren.Wil je ook steentjes in vijvers gooien? Deze avond zal leiden tot mooie ontmoetingen, verhalen en inzichten. Als je zin hebt om te komen schrijf dat in de comments hieronder. Het lijkt me leuk om je te ontmoeten.

‘It’s not an invention, it’s a discovery’.

x

 

 

 

19 reacties to “Een vakantie vol inspiratie en Sinek en Chopra waren ook mee.”

 • Mooi geschreven

  M’n zak met steentjes staat klaar: ik ben er graag bij 🙂

 • Zou heel graag op 15 oktober komen, maar dan ben ik met Jente in Londen! Jammer dat ik het moet missen.

 • Hoi Wanda,

  Dank voor je reactie. Het is op 5 september en niet op 15 oktober 😉

 • @Sonja

  Dankjewel. Mooi onderwerp om mee bezig te zijn. Leuk dat je erbij bent.

  Hoe kijk jij aan tegen het loslaten, onthechten en ontleren om nieuwe dingen te ontdekken? Heb je hier ervaring mee in je eigen leven?

  Groet JH

 • @Jan-Henk

  Ik heb veel ervaring met loslaten, onthechten en ontleren zoals je o.a. kunt lezen in de blog die ik over ‘Loslaten’ schreef http://sonjabroekhuizen.nl/?s=loslaten

  Daarnaast ben ik een boek aan het schrijven waarin ik duidelijkheid zal scheppen over aannames, oordelen, overtuigingen en taboes. Dit alles zorgt er namelijk voor dat we onszelf (ook uit schaamte) veelal op jonge leeftijd ander gedrag aanleren. Datzelfde gedrag is dat waar we op oudere leeftijd last van hebben en moeite moeten doen dit gedrag te ontleren en ons daarnaast te onthechten van sommige situaties en mensen.

  Mooie woorden trouwens, onthechten en ontleren 😉

  Door verdieping & zelfonderzoek krijg ik steeds meer inzicht in mijn gedrag. Omdat ik mezelf en de ander de ruimte geef dat we elkaar een spiegel mogen voorhouden. Ik zie dan ook uit naar de verdiepingsavond die je hebt georganiseerd.

  Liefdevolle groet,
  Sonja

 • hé Jan-Henk,

  Ik dacht ook 15 oktober! daar was ik nog over het twijfelen omdat dat in onze vakantie valt en ik dan de agenda zo open mogelijk wil houden.

  5 september, een woensdag is voor mij helaas ook lastig.

  Ik hoop dat we elkaar op een ander inspirerend moment weer eens mogen ontmoeten. Volgens mij bevinden zich meerdere mensen op dit moment op een pad waarin ze balans opmaken en bewuster kiezen voor hoe verder, Sonja met haar boek, ik met mijn boek, wat ik lees in jouw blog en wat ik merk, zie en voel in andere bijzondere ontmoetingen die ik mag hebben. Openheid over hoe we voelen, denken, leven zorgt m.i. dat we steeds vaker de verbinding voelen met de ander.

  Wat een geweldige tijd leven we toch in!

  Een hele fijne inspirerende avond op 5 september en hopelijk tot gauw een andere keer!

  liefs, Mirtel

 • Ik zie dat de twee data in mijn bericht verwarrend zijn.

  5 september is de ‘verdiepingsavond’

  15 oktober de opening van Permanent Beta met belachelijk veel inspiratiesessies!

 • @Mirtel

  We leven zeker in een mooie tijd. Technologie is iets kils maar met (harts)verbindingen wordt het warm. Technologie maakt deze verbindingen mogelijk waardoor ontmoetingen meer blijvend dan eenmalig worden. Kennis, inzichten, twijfels en emoties worden vrij gedeeld en dat is mooi. Het wordt mijn inziens nog mooier als je elkaar af en toe irl ontmoet. En vind ik het heel jammer dat je niet kan 🙁

  Maar er komt zeker een ander moment.
  x

 • @Mirtel

  Ook ik vind het jammer dat je er niet bij kunt zijn. Creëren we een ander mooi moment en m’n knuffel hou je tegoed 😉
  Wens je moois met het schrijven van jouw boek.

  Liefdevolle groet,
  Sonja

 • Hi Jan-Henk, ik heb zeker interesse in beide avonden. Bij deze meld ik mij aan!

  Groetjes,
  Ildith

 • Hey Jan Henk,

  Ik ben graag van de partij op 5 september in de avond. Kan aanmelden via deze weg?

  Grt Sander Koele

 • Hoi Ildith en Sander,

  Wat leuk dat jullie ook komen binnenkort. Volgende week mail ik jullie de opzet van de avond.

  Gr,
  Jan-Henk

 • Leuk en interessant. Ik ben er graag bij 5 september!

  Groet, Ralph

 • @Ralph

  Wat leuk dat je erbij bent. Het was een bijzondere ontmoeting gisteren. Leuk om hier verder over te praten 5 september

  gr,
  JH

 • Hi Jan-Henk,

  Wauw wat een mooie rake woorden! En wat een ontwikkeling ga je door! Zo gaaf om te volgen! Ik had er graag bij geweest morgenavond! Helaas wordt het lastig voor me door de reistijd. Volgende keer probeer ik er bij te zijn! En 15 oktober probeer ik zeker te komen! 🙂

  Liefs,
  Astrid

 • Hoi Astrid,

  Dank voor je lieve woorden. In verband met een hele gekke week die ik deze week heb wordt de avond verschoven naar 24 oktober.
  Leuk dat je er de 15e bij bent.
  x

 • Leuk en aardig om even door je blog te bladeren.

  Over informatie: Informatie is op zich niks. Het is net zoiets als water uit de kraan. Een commodity. Het is hard werken om informatie voor jezelf te verwerken tot Kennis. En kennis is nog lang, nog lang geen wijsheid……

  Kennis is ook een soort van bezit. En zoals je al zei: Bezit mag nooit Bezit van je nemen. En ik denk dat dat ook voor kennis geldt. Er zijn veel mensen die hun wel of niet vermeende eigenwaarde proberen op te poetsen met hun kennis die ze (denken te) bezitten.

  Gratis toegift: De Toekomst is Nu (Immer en Altijd)

 • Mooie gedachten; Kennis mag geen bezit van je nemen.
  Je moet het laten vloeien, delen en herkauwen dan wordt het wellicht ooit wijsheid.

 • […] Een vakantie vol inspiratie en Sinek en Chopra waren ook mee … […]

Plaats een reactie

Je vindt me ook op:

Welkom op mijn blog

Leuk dat je hier bent! Je leest hier van alles over mijn leven. Privé en werk lopen door elkaar heen, net als in het echte leven ;)
-------------------------------------------------------------
Inspireren en kennis delen daar word ik blij van. Ik veroorzaak graag bewegingen. Dit doe ik door anders te kijken en te denken, door vaste patronen los te laten zodat nieuwe dingen ontstaan.
-------------------------------------------------------------
Geregeld spreek ik over de invloed van de netwerksamenleving op ondernemen en de samenleving.
-------------------------------------------------------------
Ik ben co-founder van:

Admium Fountainheads Permanent Beta Shareforce

Categorieën

Laatste twitter berichten