Nov 20

Quantified Self gaat straks ook jouw leven ondersteunen

“Wat denk je dat dit is?” is vaak de eerste vraag die ik stel tijdens mijn presentatie.

Quantified Self ZEO slaapsensor

De antwoorden lopen uiteen van een lampje tot een camera en van hartsensor tot een zweetband. Niets van dit alles is waar, hoewel de hartsensor het dichtstbij komt. Het is de ZEO, een slaapsensor die je diepe-, lichte- en remslaap meet. Met slapen doe je hem op en ’s ochtends kijk je op je iPad naar je slaappatroon van afgelopen nacht. Handig toch? Nou, de meeste toehoorders snappen niet direct het nut. Maar enkelen zijn geïnteresseerd naar de werking.

Eén op de vier mensen in Nederland heeft slaapproblemen. Dan is het heel handig dat je niet naar een slaapcentrum hoeft om daar je slaap te laten meten. De ZEO heeft nog tal van andere voordelen. Je kunt bijvoorbeeld inzicht krijgen wat cafeïne of alcohol voor effect hebben op je nachtrust. Heel handig is de wekfunctie van de ZEO. Iedereen wordt weleens op het verkeerde moment gewekt. Je moet er wel uit, maar je was er eigenlijk nog niet klaar voor. Maar ja, de wekker gaat dus je moet er uit. Je voelt je vervolgens de hele dag moe.  De ZEO helpt je hierbij. Je geeft aan binnen welke tijdsinterval je gewekt wilt worden, bijvoorbeeld tussen 7:00 en 7:30 uur. De ZEO meet wanneer je in je lichte slaap ligt en wekt je op het perfecte moment.

De beweging waar onder andere de ZEO valt wordt Quantified Self (QS) genoemd. QS zorgt ervoor dat het onzichtbare zichtbaar wordt. Heel veel sporters doen al jaren mee met QS, alleen weten ze niet dat het zo genoemd wordt. Ze fietsen of lopen hard met Apps zoals runkeeper of Nike+ op hun smartphones. Voorheen dacht je 6 kilometer gelopen te hebben. Maar na het opmeten van de afstand bleek het nog geen 4,5 kilometer te zijn. De teleurstelling was groot. Nu helpt technologie ons om precies te weten hoe ver we lopen en hoe snel de snelste minuut was. Je kunt ook het parcours en je prestaties analyseren.

QS ontwikkelt zich heel snel op heel veel verschillende gebieden. Het gaat ons inzicht geven over onszelf. Je smartphone verandert langzaam in een laboratorium (lab-on-a-chip) waarin je DNA en je neuroprofiel bekend is. Het meet bijvoorbeeld je stressgehalte. Je kucht een keer op je smartphone, het lab meet wat er met je aan de hand is en het biedt oplossingen aan de hand van je DNA-profiel. Toekomstmuziek? Nee hoor. Het gaat hard en verder dan we ons kunnen voorstellen. QS komt in ons leven en we worden er straks erg blij van.

Wil je meer weten over QS. Er is een Nederlandse meetup-groep.

In mijn presentatie voor de Eredivisie Clubs deponeerde ik de stelling; over 5 jaar is QS breed geaccepteerd binnen het prof-voetbal. Fans kunnen het leef-, eet- en drinkpatroon online volgen

4 reacties to “Quantified Self gaat straks ook jouw leven ondersteunen”

 • Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen van QS. Zelf lijkt het mij ook een stimulans om meer aan sport te doen. Je ziet direct je prestatie. 🙂

  Even een vraagje over die ZEO. Na het verhaal van Joost te hebben gehoord lijkt het mij best wel een interessant ding. Maar hoe kom ik eigenlijk aan zo’n ZEO? 🙂

 • Hey Jeroen! De Zeo is verkrijgbaar in de Apple Store in Amsterdam… En misschien online via Amazon, maar ik weet niet of ze ook verschepen naar NL 😉

  @Jan-Henk, het linkje naar QS Amsterdam klopt niet: http://www.meetup.com/qsamsterdam/ is de goede 😉

 • Dank je, Joost! Mocht ik binnenkort nog in de buurt van Amsterdam komen, dan houd ik dit even in mijn achterhoofd. 🙂 Of verkopen ze ook online?

 • @Jeroen

  Dank voor je reactie.

  @Joost dank voor jouw tip aan Jeroen 😉

  Ik heb de link aangepast. Heb jij nog leuke QS sites om naar toe te verwijzen?

Plaats een reactie

Je vindt me ook op:

Welkom op mijn blog

Leuk dat je hier bent! Je leest hier van alles over mijn leven. Privé en werk lopen door elkaar heen, net als in het echte leven ;)
-------------------------------------------------------------
Inspireren en kennis delen daar word ik blij van. Ik veroorzaak graag bewegingen. Dit doe ik door anders te kijken en te denken, door vaste patronen los te laten zodat nieuwe dingen ontstaan.
-------------------------------------------------------------
Geregeld spreek ik over de invloed van de netwerksamenleving op ondernemen en de samenleving.
-------------------------------------------------------------
Ik ben co-founder van:

Admium Fountainheads Permanent Beta Shareforce

Categorieën

Laatste twitter berichten