Jun 23

Zuurstof voor het onderwijs. Mijn sessies op het PO-Congres

Dat vond ik toch leuk om een dag af te mogen sluiten die onze Koningin geopend heeft.Niet dat ik haar gesproken heb. Niet dat zij gewacht heef top mijn sessie. Ze heeft zelfs niet naar mij gezwaaid of een kushandje gegeven. Maar ik heb haar aanschouwd, gevolgd en gefotografeerd, eigenlijk heb ik ‘stiekem met haar gedanst’. En ik kon het niet laten om een selfie met haar te maken. Awkward? Ik denk het wel 🙂

Jan-Henk en Maxima

Maar goed over naar het serieuze deel van mijn blog.

Elk jaar organiseert de PO-raad een congres voor haar leden. Dit zijn de besturen van scholen in het primair onderwijs.

PO Raad Congres 2015

Het thema van het PO congres 2015 was ‘Kennis voor morgen’. Hoe bereiden wij onze kinderen voor op de toekomst? Wat moeten zij straks weten en kunnen? En wat moeten wij daarom nu weten en kunnen? Tijdens het jaarlijkse congres van de PO-Raad willen we de kennis, in de breedste zin van het woord, van buiten naar binnen halen.

Waarom mag ik nu al niet gelukkig zijn?
Mijn sessie begon ik met een persoonlijk verhaal over mijn zoon Bas. Bas paste niet goed in het schoolsysteem. Hij kon heel goed meekomen maar Bas vond het allemaal net een religie. ‘Ik moet hard werken. Als ik mijn huiswerk maak dan ga ik over. En als ik over ga dan haal ik mijn diploma. En met een diploma krijg ik een goede baan en met een goede baan word ik gelukkig volgens jullie systeem. Waarom mag ik nu al niet gelukkig zijn? Lees het hele verhaal van Bas op mijn blog. Een school moet passen als een jas. Alleen hangen er te weinig jasjes voor al die kinderen. En dat wilde ik tussen al die trends die ik heb laten zien meegeven aan de bezoekers. Aan het eind van mijn sessie werd duidelijk dat Bas een passende jas heeft gevonden en dat is op de Democratische School de Ruimte in Soest. Hier is hij helemaal opgebloeid en staat weer vol in het leven.

Met de neus op de feiten gedrukt
Deze passage stond op de website van PO Congres:
Een doel van het congres was om kennis in de breedste zin van het woord, van buiten naar binnen te halen. Daarom gaven experts en professionals uit verschillende sectoren vanuit hun expertise in workshops en masterclasses hun visie op het onderwijs van de toekomst. Uiteenlopende onderwerpen werden in verschillende sessies behandeld. Van toekomstige bestuurlijke verhoudingen tot professioneel risico- en crisismanagement. Als de aanwezigen van het congres nog niet doordrongen waren van veranderingen die gaan plaatsvinden in het onderwijs in de toekomst, dan werden ze even goed met de neus op de feiten gedrukt door de afsluitende presentatie van trendverkenner Jan-Henk Bouman.

Jan-Henk vertelde ook over de arbeidsmarkt van nu en de toekomst: “In 2030 gaan de leerlingen die nu op de basisschool zitten de arbeidsmarkt op. Er ligt een taak voor het onderwijs om de leerlingen voor te bereiden op de flexibele arbeidsmarkt. Binnenkort kun je delen van opleidingen volgen, zonder de hele opleiding af te ronden. Dat is de nieuwe manier van opleiden. Een leven lang leren. De taak is aan jullie om kinderen nieuwsgierig en creatief te houden. Geef elke leerling een passende jas en geef voldoende zuurstof aan het onderwijs.”

Een miljard euro voor het Primair Onderwijs
Lees ook mijn pleitbetuiging in mijn open brief aan Jet Bussemaker dat de 1 miljard euro die ze nu in het Hoger Onderwijs gaat investeren beter in het Primaire Onderwijs kan investeren.

“Stel nou dat u die miljard dus niet in het hoger onderwijs stopt maar in het begin van de nieuwe generatie. Dan zijn er over 10-15 jaar medeburgers met vaardigheden die problemen kunnen oplossen waarvan we nu nog niet kunnen bedenken welke dat zijn. Dan hebben we de jongeren van uw wensbeeld waaraan u in uw lezing refereert. Dan zijn we die creatieve dwarsdenkers en constructieve neezeggers en de ‘Competente rebellen’ en de mensen die durven tegendenken en tegenspreken. Dan heb je een goed team dat klaar is voor de toekomst dat gewoon aan blijft sluiten bij de veranderingen die continue zijn en sneller zullen gaan dan we nu voormogelijk houden”.

EduHack 2015
Laten we met z’n allen werken aan meer zuurstof voor het onderwijs. Wij gaan doen dit 27 juni 2015 in de Nieuwe Stad in Amersfoort. Wees welkom!

Education Hack 2015

Plaats een reactie

Je vindt me ook op:

Welkom op mijn blog

Leuk dat je hier bent! Je leest hier van alles over mijn leven. Privé en werk lopen door elkaar heen, net als in het echte leven ;)
-------------------------------------------------------------
Inspireren en kennis delen daar word ik blij van. Ik veroorzaak graag bewegingen. Dit doe ik door anders te kijken en te denken, door vaste patronen los te laten zodat nieuwe dingen ontstaan.
-------------------------------------------------------------
Geregeld spreek ik over de invloed van de netwerksamenleving op ondernemen en de samenleving.
-------------------------------------------------------------
Ik ben co-founder van:

Admium Fountainheads Permanent Beta Shareforce

Categorieën

Laatste twitter berichten