Feb 19

Dance4life heeft mijn hart gestolen

Als Friends4life leer ik de organisatie Dance4life steeds beter kennen. Het is een organisatie met passie en een heel duidelijk doel. Een organisatie die mijn hart gestolen heeft. Ik merk in mijn omgeving dat veel mensen Dance4life kennen maar niet precies weten wat de organisatie doet. Dance4life maakt wereldwijd gebruik van muziek en dans om taboes rondom hiv en aids te doorbreken en bespreekbaar te maken. Maar er zit veel meer achter.

Internationale meeting
Afgelopen donderdag waren alle landen in Nederland voor een internationale meeting. Ik heb hier een aantal gepassioneerde jongeren uit Ethiopië, Zuid Afrika en vele andere landen gesproken. Dance4life heeft hun leven veranderd, ze staan weer heel positief in het leven, Dance4life heeft ze hoop gegeven.

Er was een meisje uit Nairobi die met haar verhaal de zaal muisstil kreeg. Haar tante is aan de gevolgen van Aids overleden. Doordat ze destijds geen kennis hadden over het verspreiden van het virus durfde niemand meer in haar nabijheid te komen, waardoor ze zonder warmte van haar naasten in eenzaamheid is gestorven. Terugkijkend heeft ze hier heel veel verdriet en spijt van.

In deze korte opname voel je de spanning en emotie. Ze raakte mij enorm en daarom is Admium Friends4life.

Waarom Dance4life?
In 2000 zijn er millenniumdoelen opgesteld door onze regeringsleiders. Millenniumdoel 6 is; “Het terugdringen van HIV en Aids”. Hier wil Dance4life de regeringleiders niet alleen aan helpen herinneren en aan houden, ze steken fors de handen uit de mouwen. In 2014 willen ze dat er minstens één miljoen jongeren betrokken zijn bij de organisatie om gezamenlijk de doelstelling te verwezenlijken.

In dit filmpje roepen jongeren hun regeringsleiders op om hun belofte niet te breken.

Waarom de jongeren?
Nog steeds krijgen 7500 mensen per dag de diagnose geïnfecteerd te zijn met hiv. Hiervan is de helft jonger dan 25 jaar. Dit betekent dat elke minuut er twee jongeren met hiv bijkomen. Er zijn meer dan 15 miljoen kinderen die beide ouders verloren hebben. In dit filmpje zie je Nardos. Haar ouders zijn overleden aan de gevolgen van AIDS. Ze heeft haar moeder beloofd voor haar broertjes te zorgen. Ze lijkt sterk, maar niets is minder waar.

Wat doet Dance4Life?

In sommigen landen zeggen ze dat de jongeren het probleem zijn. Dance4life keert het om, de jongeren zijn juist een belangrijk deel van de oplossing. Zorg dat jongeren meer kennis over de problematiek krijgen zodat ze niet geïnfecteerd worden. Laat jongeren met jongeren praten, laat ze elkaar inspireren en informeren. Dance4life heeft een wereldwijd scholenprogramma opgezet dat opgedeeld is in vier stappen.

Inspire –> Educate –> Activate –> Celebrate

Jongeren die alle stappen doorlopen hebben worden Agents4Change en leveren een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde Dance4life-movement.

In dit filmpje ontmoet je Sharon. Zij vertelt wat Dance4life op haar school en in haar leven betekent.

Celebrate is ook celebrate
Om de Agents4change met elkaar te verbinden, te inspireren en te bedanken wordt er elke twee jaar een spetterend feest gegeven. En dan bedoel ik ook spetterend. In 2010 waren er tienduizenden jongeren die uit hun dak gingen om de muziek van grote artiesten. Dat was nog niet alles; er werd een satellietverbinding opgezet om alle 28 landen met elkaar te verbinden en tegelijkertijd te feesten. Het was een mooie ervaring om dit mee te maken, wat een kracht zit er in jongeren.

Dit filmpje is gemaakt om de Agents4life warm te maken voor het event.

Wat heeft Dance4Life bereikt?
Dance4life is op dit moment actief in 28 landen. Ze maken gebruik van bestaande netwerken om in die landen zo snel mogelijk hun programma te introduceren en af te stemmen op de lokale cultuur en behoefte. Ze verbinden de jongeren uit de diverse landen door internet en dansen.

Dance4life heeft vele ambassadeurs en niet de minste; van Tiësto tot Kofi Annan.

Vorige week hebben ze 1,3 miljoen euro van de Postcode Loterij ontvangen om hun Aziatische programma’s uit te rollen.

Kortom ze knallen op hun doel af om in 2014 één miljoen jongeren wereldwijd betrokken krijgen.

Meer weten over Dance4life?
Op hun website lees je alles over het ontstaan van de organisatie en de schoolprogramma’s. Lees ook deze pagina over de initiatiefnemers Ilco van der Linden en Dennis Karpes.

Admium is vorig jaar Friends4life geworden en steunen op deze en andere wijze Dance4life. Wil je ze ook steunen, kijk op de website naar de mogelijkheden.
Maar pas op; ze stelen je hart voordat je het weet 😉

3 reacties to “Dance4life heeft mijn hart gestolen”

  • […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door JanHenk Bouman en dance4life Nederland, Charlotte vd Zanden. Charlotte vd Zanden heeft gezegd: RT @JanHenkB: Een blog geschreven: "Dance4Life heeft mijn hart gestolen" Een organisatie met passie en een doel #d4l http://ow.ly/3ZC5G […]

  • Reactie via Twitter

    eveline4life 19-2 9:35pm via Twitter for iPhone
    @JanHenkB dank voor je mooie blog over dance4life, trots

    http://twitter.com/#!/eveline4life/status/39060463241142272

  • janhenk, wat een heerlijk en meeslepend verslag. wie ‘dance4life-heeft-mijn-hart-gestolen’ leest, ziet en hoort kan haast niet anders dan friend4life en agent4life worden. dankjewel dit met ons te delen.

Plaats een reactie

Je vindt me ook op:

Welkom op mijn blog

Leuk dat je hier bent! Je leest hier van alles over mijn leven. Privé en werk lopen door elkaar heen, net als in het echte leven ;)
-------------------------------------------------------------
Inspireren en kennis delen daar word ik blij van. Ik veroorzaak graag bewegingen. Dit doe ik door anders te kijken en te denken, door vaste patronen los te laten zodat nieuwe dingen ontstaan.
-------------------------------------------------------------
Geregeld spreek ik over de invloed van de netwerksamenleving op ondernemen en de samenleving.
-------------------------------------------------------------
Ik ben co-founder van:

Admium Fountainheads Permanent Beta Shareforce

Categorieën

Laatste twitter berichten