Sep 30

Is twitteren als telefoneren?

Wat is je ‘social proof’ als je niet ‘opneemt’? Ik vind twitteren is als telefoneren!

Afgelopen week had ik tijdens een training die ik verzorgde bij de Kamer van Koophandel een leuke discussie. Is twitteren als telefoneren?

De normale gang van zaken is dat je een bedrijf kunt bellen omdat ze in het telefoonboek staan. Je draait het nummer en je hebt contact. Ongeveer een decennium geleden is daar het e-mailen bij gekomen, Via de website of via de mail kun je een bericht versturen en je hebt contact, dit gaat over het algemeen al goed.

En nu is daar Twitter, Hyves en Facebook. Hier wordt in Nederland door alle doelgroepen massaal gebruik van gemaakt, het is onderdeel van hun leven en communicatie. Je ziet dan ook dat heel veel ondernemers, instellingen en bedrijven een account hebben aangemaakt. Je staat dus in het ‘telefoonboek’ en bent benaderbaar. Je mag er dus vanuit gaan dat je ‘de telefoon’ opneemt.

 • Mag de consument verwachten dat je kan reserveren via Twitter als een restaurant op twitter zit?
 • Mag je (potentiële) klant een reactie verwachten als hij je benadert via Facebook? 

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden?

Dit zijn de Twitterreacties in Keepstream

7 reacties to “Is twitteren als telefoneren?”

 • @JanHenkB ik vind van wel, als je niet social wilt zijn en de conversatie niet wilt aangaan heb je niets op social media te zoeken. @Rayfrombrayn als je 10000 volgers hebt ben je kennelijk succesvol op social media gebied en dan zou je daar mensen op in moeten zetten. Met tools als Hootsuite of CoTweet is dat goed te managen en delegeren.

 • We willen volgens mij graag dat dit zo is, maar praktijk is dat telefoneren synchrone communicatie is en Social media a-synchroon. Wat dat betreft zal het qua directe communicatie nooit hetzelfde worden als telefoneren. Heb recent nog een tafel geboekt in een restaurant via ‘n Tweet. Pas na 1 dag kwam daar een reactie op. Eigenlijk hetzelfde dus als email, als je snel iets gedaan wilt hebben is bellen beter dan mailen.

 • Ja, dit mag verwacht worden als je specifiek als bedrijf de keuze maakt om sociale media te gebruiken. Veelal wordt deze vorm van communiceren onderschat, omdat het telefoontje ieder moment kan komen, ook als je gesloten bent in het vb. Van het restaurant. Weloverwogen keuzes maken, hoort dus zeker bij het aangaan van een account op sociale media.
  Ik ben er van overtuigd dat dit nog “wennen” is. Over max. 3 jaar zal dit nog sneller gaan.

 • “Twitteren zo goed als telefoneren” om zaken te doen is moeilijk te zeggen. We hebben enkele duizende jaren zaken gedaan zonder telefoon. Met de telefoon kwam er steeds meer snelheid en hebben we meer mogelijkheden: grotere doelgroepen, afstand werd te verwaarlozen. Met de fax kwam er nog een mogelijkheid meer. Nu is er internet. Met twitter en facebook hebben we nog weinig ervaring en zeker geen afspraken voor de “regeltjes”. Het gaat zo snel en de massa berichten die je zou moeten verwerken (ik krijg nu al gemiddeld 25 e-mails per dag en dat aantal stijgt en dat zonder mijn facebook). Dat is bijna een dagtaak om te verwerken. Bovendien wanneer we het ene systeem een beetje onder de knie hebben, komt er al een nieuwe mogelijkheid om de hoek komt kijken. Twitter als telefoneren is een intressante discutie, maar wat binnen 5 jaar?

 • Dank voor je uitgebreide reactie. Je hebt zeker gelijk dat het zo snel gaat. We zitten in een maatschappij met informatie overload, dus moeten we filteren. Moet je wel op alle nieuwe mogelijkheden ingaan? Dat is de vraag. Iedereen bepaalt dat zelf. Maar bedenk wel dat als je als ‘ondernemer’ wel een ‘social proof’ neerzet. Als je op twitter zit, maar je reageert niet. Wat straal je dan uit? Als je op facebook staat maar er is geen dynamiek. Wat laat je zien. Wees bewust van wat je doet. Daarom de stelling; Twitter is als telefoneren. Die neem je toch op! 🙂

 • Wat grappig, september 2011 deze blog gelezen en gereageerd> Wat vinden jullie hier nu van?

 • Hoi Bert,

  Leuk dat je op dit oudere blog reageert. Ik denk dat het alleen maar is toegenomen. Je moet opnemen als je jezelf presenteer op sociale media.

  Gr,
  Jan-Henk

Plaats een reactie

Je vindt me ook op:

Welkom op mijn blog

Leuk dat je hier bent! Je leest hier van alles over mijn leven. Privé en werk lopen door elkaar heen, net als in het echte leven ;)
-------------------------------------------------------------
Inspireren en kennis delen daar word ik blij van. Ik veroorzaak graag bewegingen. Dit doe ik door anders te kijken en te denken, door vaste patronen los te laten zodat nieuwe dingen ontstaan.
-------------------------------------------------------------
Geregeld spreek ik over de invloed van de netwerksamenleving op ondernemen en de samenleving.
-------------------------------------------------------------
Ik ben co-founder van:

Admium Fountainheads Permanent Beta Shareforce

Categorieën

Laatste twitter berichten