Jan 12

Is Artificial Super Intelligence onze laatste uitvinding? Singularity onder de loep genomen

De technologische singulariteit is nabij, dat is het moment dat de machine slimmer is dan de mens. De een is daar positief over de ander ziet echt het meest slechte scenario voor zich; het wegvagen van de mensheid.

“Je krijgt geen tweede kans met Artificial Super Intelligence (ASI). De planeet delen met slimmere ‘wezens’ dan wij is een groot gevaar” zegt James Barrat in dit interview. De ontwikkelingen gaan in een hoog tempo door terwijl het publiek geen idee van de gevaren heeft. James Barrat roept in zijn boek ‘Our last Invention’ en in onderstaand interview iedereen op om zichzelf te informeren over de wereld die zich zal ontvouwen als Artificial Super Intelligence daar is. Ieder zijn toekomst hangt af van de stappen die we zetten. Net als in de tijd van de nuclaire wapens en kernenergie er moet een bredere discussie komen volgens Barret.

Is dit een logische stap in onze evolutie? James Barrat zegt van wel na de homosapiens is de stap gezet naar synthetische intelligentie. Een nieuw soort dat slimmer is dan dat wij kunnen voorstellen en dat de mensheid zal vervangen. Geen fijn vooruitzicht voor ons als mens. Dus volg zijn oproep en verdiep je in de wereld van Artificial Intelligence.

Maak een eerste stap door dit interview te bekijken.

Als je dan nog meer wilt weten is het zeker goed om tijd te besteden aan de documentaire “Singularity or Bust”. In deze documentaire wordt Dr. Ben Goertzel gevolgd in zijn zoektocht naar AI en ASI. Goertzel zegt dat na de Singularity ASI een nieuwe vorm aanneemt die we nu met onze huidige mogelijkheden niet kunnen inschatten. De een beweert dat het de redding wordt en de mensheid verder brengt. De ander heeft het Terminator scenario voor ogen en ziet de ‘wipe-out’ van de mensheid snel dichterbij komen.

Singularity Or Bust from Raj Dye on Vimeo.

Zeer interessante documentaire. Die je achter laat met de vraag; Moeten we dit willen? Moeten we dit risico lopen? Is er wel tijd voor een ethisch debat? En als dat debat er is zal dat innovatie kunnen stoppen. Innovatie gaat altijd door ook zonder jou.

Er is veel geld, man- en denkkracht nodig om ASI te bereiken. Alle drie is in grote hoeveelheden aanwezig. De exponentiële groei van technologie gaat zo snel, sommigen spreken zelfs van een exponentiële groei binnen een exponentiële groei. We weten niet precies wat er in de Willie-Wortel centra over de wereld gebeurt. Maar een ding is zeker vele werken aan AI en ASI en ieder vanuit een verschillend uitgangspunt. Ray Kurzweil gaf ooit aan dat de uitvinding van vuur de mens heeft geholpen maar je kunt er ook steden mee afbranden. Anders gezegd er zit altijd een dark-side aan elke uitvinding. Als er een AI-soort op aarde komt die tig keer slimmer is dan wij, wil deze dan samenwerken met ons of niet? Ik denk van niet. We kunnen momenteel met onze gewone intelligentie niet eens de vrede bewaren. Maar ik word graag verrast rond 2045, want dan is het ASI here to stay.

Update 15-1-2014:
Een world wide web voor robots om van elkaar te leren en informatie te delen wordt is voor de eerste keer getoond. Het wordt RoboEarth genoemd. Het doel is dat robots op deze manier een gezamenlijk brein hebben. Meestal worden robots geprogrammeerd voor één taak. Nu kunnen ze leren van andere robots waardoor ze kunnen inspelen op veranderingen meldt de BBC.

Plaats een reactie

Je vindt me ook op:

Welkom op mijn blog

Leuk dat je hier bent! Je leest hier van alles over mijn leven. Privé en werk lopen door elkaar heen, net als in het echte leven ;)
-------------------------------------------------------------
Inspireren en kennis delen daar word ik blij van. Ik veroorzaak graag bewegingen. Dit doe ik door anders te kijken en te denken, door vaste patronen los te laten zodat nieuwe dingen ontstaan.
-------------------------------------------------------------
Geregeld spreek ik over de invloed van de netwerksamenleving op ondernemen en de samenleving.
-------------------------------------------------------------
Ik ben co-founder van:

Admium Fountainheads Permanent Beta Shareforce

Categorieën

Laatste twitter berichten