Jan 25

De ‘gruwelijke’ impact van de deeleconomie op de samenleving, economie en politiek

In december 2014 heb ik tussen Kerst en Oud en Nieuw een blog geschreven over de ‘gruwelijke’ impact van de deeleconomie op Fountainheads.nl. Dit blog was in korte tijd meer dan 2500 maal bekeken en via sociale media heel veel gedeeld.

Deeleconomie

In het blog heb ik een overzicht gegeven van de ‘stand der zaken’ met betrekking tot de deeleconomie en de ‘gruwelijke’ impact hiervan. In de straattaal is de betekenis van het woord ‘gruwelijk’ 180 graden anders dan in het woordenboek. Dit woord heeft nieuwe synoniemen gekregen als ‘kapot goed’, ‘chill’, ‘lauw’, ‘masterlijk’. De betekenis is dus afhankelijk van de context. En zo is het ook met de deeleconomie, de betekenis verandert steeds en/of wordt verschillend gebruikt. Maar dat zegt niet over wat gaande is.

Dit zijn een paar korte onderdelen uit mijn blog:

Maar wat is er dan al aan de gang?
We zijn vanuit de Industriële-economie doorgegroeid naar de Internet-economie en nu zijn we het tijdperk ingegaan van de Netwerk-economie. De vorige economieën zijn in dit nieuwe tijdperk samengesmolten en daar is onze hyper-connectiviteit aan toegevoegd. Dit creëert spectaculaire kansen en mogelijkheden.

Jeremy Rifkin zegt:‘Innoveer voordat het te laat is!’ Als je nog steeds in de 2e Industriële Revolutie zit, en vandaaruit denkt en handelt dan wordt dat je ondergang. Er komt een nieuw samenspel tussen netwerken van transport, energie en communicatie wat uitmondt in een nieuw Superinternet; The Internet of Things.

Van consument naar prosument die waarde gaan toevoegen
Lokale fabricage zal de manier hoe wij consumeren veranderen. Wij worden prosumers maar bovenal zijn we mensen die met elkaar verbonden zijn en waarde willen toevoegen aan elkaar en aan de wereld om ons heen. Wij zijn geen anonieme bedrijven of instellingen die vaak waarde onttrekken met hun huidige economische principes. Als individuen en publiek worden wij ‘het bedrijf’ maar dan wel op basis van nieuwe principes.

Het oude wordt in de schoot van het nieuwe geboren
Dit zegt Michel Bauwens, oprichter van de P2P-Foundation en schrijver van het boek; ‘De wereld redden – met peer-to-peer naar een post-kapitalistische samenleving’. ‘Het oude wordt in de schoot van het nieuwe geboren’ schrijft hij. Het nieuwe systeem heeft het oude nodig om door te kunnen groeien en het nieuwe kan meerdere wegen kiezen. Zo heeft AirBnB een ander doel dan Couchsurfing. Michel Bauwens zet in zijn boek een interessant kwadrant uiteen over de P2P-economie en hiermee zet hij onderdelen van de deeleconomie in het juiste perspectief. Aan de linkerkant van de horizontale as staat ‘for profit’ aan de rechterkant staat ‘for benefit’. Dit is dus precies waar wellicht een aantal volgers van de deeleconomie in teleurgesteld zijn geraakt

Ik sluit af met;
Wat er gaande is een opmaat naar iets nieuws. Het ‘nieuwe’ zal steeds vaker gaan over ‘for benefit’ dan ‘for profit’ en dat vergt een ‘gruwelijk’ andere houding. Het nieuwe is in de schoot van het oude geboren. De groei is niet meer te stoppen en er wordt veel geëxperimenteerd en ontdekt. De naamgeving of definitie maakt echt niet. Je kunt ook niet voor of tegen zijn. Het gebeurt allemaal tegelijk. Ik zou alvast maar voorsorteren en gas gaan geven om bij te blijven of in te halen, ander vlieg je gruwelijk uit de bocht.

Veel meer informatie vind je op mijn blog.

Plaats een reactie

Je vindt me ook op:

Welkom op mijn blog

Leuk dat je hier bent! Je leest hier van alles over mijn leven. Privé en werk lopen door elkaar heen, net als in het echte leven ;)
-------------------------------------------------------------
Inspireren en kennis delen daar word ik blij van. Ik veroorzaak graag bewegingen. Dit doe ik door anders te kijken en te denken, door vaste patronen los te laten zodat nieuwe dingen ontstaan.
-------------------------------------------------------------
Geregeld spreek ik over de invloed van de netwerksamenleving op ondernemen en de samenleving.
-------------------------------------------------------------
Ik ben co-founder van:

Admium Fountainheads Permanent Beta Shareforce

Categorieën

Laatste twitter berichten